07 mai 2012

Masterchef: unde-s Chefs? (I)

Am așteptat cu nerăbdare să vină și în România show-ul Masterchef, doar ca să fiu dezamăgit de prestația chef-ilor din juriu și de organizarea, în general, a show-ului. Nu vă faceți iluzii, e în primul rând show, abia apoi concurs, iar aceasta se simte în jurizare, din păcate...

De ce? Fiindcă am văzut, până acum, multe lucruri ”urâte” în concurs, atât din partea concurenților cât și din cea a juriului și a organizatorilor. Încep cu ceva care mie mi s-a părut descalificant pentru un membru al juriului.

Proba eliminatorie, concurenții trebuie să ghicească cât mai multe ingrediente. Doi dintre ei se ”reped” la morcovi și spun: ”Morcov!”. Li se explică că nu e morcov ci Baby Carrot, că arată diferit de morcovul obișnuit și are un gust ușor diferit și o textură mai fină... 

Știți de ce? Pentru că este MORCOV cules mai devreme. Așa se obține Baby Carrot, de acolo i se și trage numele. Este mai fin, are gustul diferit fiindcă nu a ajuns la maturitate.

Bine, să considerăm că diferența este destul de mare ca să spunem că morcov și pui de morcov sunt două lucruri diferite.

Ne întoarcem la cei doi care se repeziseră la morcov și erau la baraj. Primul concurent ghicește ce ghicește și ajunge la niște semințe. ”Chimen sau chimion” spune el. ”Da” răspunde chef Florin Dumitrescu. 

Cum adică ”Da”? E chimen sau chimion? Gătim sărățele și gulaș sau mâncare indiană?

Există patru feluri de semințe care arată asemănător: fenicul, chimion, chimen și anason.
În engleză ele sunt (în aceeași ordine ca mai sus): fennel, cumin, caraway și anise. Acolo e clar diferit.
sursă imagine: http://germanfood.about.com
fenicul, chimion, chimen, anason


Două dintre acestea se pot substitui una alteia direct și în proporții egale, și anume anasonul și feniculul. Chimenul și chimionul nu se substituie direct una alteia și în nici un caz în cantități egale. Diferența dintre acestea e prea mare, chimenul miroase a sărățele iar chimionul miroase a transpirație. Mergeți la Templul Soarelui de la Foișor și comandați oaie condimentată. O să înțelegeți de ce colegii mei numesc această mâncare ”călugărul transpirat”.

Da, diferența dintre chimen și chimion este atât de mare încât diferența dintre baby carrot și morcov este neglijabilă. Infimă față de diferența dintre chimen și chimion. Descalificant pentru membrul juriului care a răspuns. Și poate în al doilea rând și pentru ceilalți ”jurați”, care au tăcut.


Un comentariu:

  1. Bravo Nandu! Ai perfecta dreptate si nici mie nu mi se mai pare interesant de urmarit! Eu am mai avut un comentariu chiar la incept cand tot ei jurizau si mancarurile si dulciurile ori e stiut clar ca sunt doua treburi diferite! Mai ales la un concurs de Master Chef si nu de cantina!
    Carmen

    RăspundețiȘtergere