22 august 2012

Supă cremă de mazăre

Am mâncat de curând, invitat undeva, o supă cremă de mazăre care mi-a plăcut. Rece, mentolată, echilibrată. Cum nu aveam cum să obțin rețeta de la firma de catering care adusese mâncarea, am pornit în descoperirea unei rețete care să mă mulțumească cel puțin la fel de mult. Și cred că am reușit... Mie cel puțin mi-a plăcut mai mult decât ea care mi-a declanșat pofta :)



Dacă nu aveți mentă proaspătă se poate folosi și mentă uscată. Așa am făcut prima dată. (Poza mai bună, mai jos)



Cantitățile sunt cam pentru 4 porții

Ingrediente:
300g  mazăre congelată
2 linguri extra light olive oil (30 ml) 
1 ceapă, curațată și tăiată cuburi (măricele)
1 roșie tăiată cuburi
1 cartof mediu tăiat cuburi
½ linguriță semințe de cumin (chimion, nu chimen)
1 linguriță de praf de ghimbir
4-6 frunze de mentă (după gust)
350 ml lapte rece
sare după gust
piper negru măcinat (proaspăt) după gust

pentru decorare:
8-10 frunze de mentă
3-4 lingurițe smântână (fermentată)
puțin ulei de măsline 



A doua oară am avut grijă să am mentă proaspătă.

- se fierbe mazărea în apă suficientă (cât să le acopere)
- într-o tigaie încingem uleiul
- adăugăm ceapa, roșia și cartoful; putem adăuga puțină (dar puțină!) apă dacă roșiile nu sunt zemoase, atât cât să nu lipească
- le călim/înăbușim până când ceapa și cartoful sunt fragede (și făcute)

- amestecul din tigaie se trece într-un blender și blenduiește
- adăugăm mazărea și blenduim până obținem o cremă
- adăugăm frunzele de mentă și laptele și blenduim...

- punem amestecul înapoi în tigaie și adăugăm restul de mirodenii
- potrivim de sare

- punem în farfurii/cești și decorăm cum vrem (recomand cu frunză de mentă pe smântână și puțin ulei de măsline pe lângă, câteva boabe de mazăre păstrate după fiert în acest scop)

- nu pun ghimbirul proaspăt fiindcă cred că are un gust prea pronunțat și prea ”crud”, și nici nu vreau să-l pun alături de legume în tigaie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu